God søndag! Jeg vet ikke med dere, men for meg er det ingen jul uten julebrød. Det er så deilig med et godt lag smør og brunost på! Jeg går «all in» med julebrunost. Denne smaker så godt og jeg gleder meg hvert år til den kommer i hyllen hos dagligvaren! Julebrød er nydelig til både frokost, lunsj og kveldsmat. Mmm!
Ingredienser (2 store julebrød)
1 egg
150 g smør
6 dl helmelk
1 kg hvetemel
3 ts kardemomme
1 pakke fersk gjær
150 g sukker
150 g rosiner
1 ts salt
Til pensling:
1 egg + 1 ss melk

*Legg først rosinene i varmt vann i minst 30 minutter. Press deretter ut vannet av dem.
*Jeg anbefaler å bruke en god kjøkkenmaskin med eltekrok for best mulig resultat. Jeg elsker KitchenAid maskinen min! Kanskje noe å ønske seg til jul? Dette er noe man setter pris på i maange år!
Slik gjør du:
1. Pisk sammen egget og melken på svak varme. Blandingen skal være romtemperert.
2. Ha deretter melkeblandningen over i en bakebolle, og løs opp ferskgjæren.
3. Tilsett resten av de tørre ingrediensene (ikke rosinene og smøret), og la deigen elte godt i 10 minutter på middels styrke. Ikke dropp dette! Da blir ikke deigen like luftig og god.
4. Etter 10 minutter tilsetter du smøret i terninger. Elt videre i 10-15 minutter.
5. Tilsett til slutt rosinene ved å kna dem godt inn, eller på lav hastighet i kjøkkenmaskinen.
6. Sett deigen til heving i 1 time på et lunt sted, tildekket med plastfolie.
7. Bak ut brødene (jeg lager 2 stk) og form dem på et bakepapir. La dem etterheve i 20 minutter.
8. Pensle brødene med egg + melk og stek på midterste rille, 175 grader (over/undervarme) i 30 minutter. Synes du at de blir for mørke på toppen mot slutten av steketiden kan du legge et bakepapir over dem.
9. Avkjøl brødene og oppbevar dem i brødposer, eventuelt frys ned. Det går helt fint!
God Jul til deg, M og Billy fra meg 🎄😉