Lussekatter

· Bakst til romjulen ·

På disse late men fine juledagene blir mye av dagene tilbragt inne. Da passer det fint å bake noe godt på kjøkkenet! Selv om lussekatter i tradisjons tro skal bakes og nytes på Luciadagen, kan de også nytes gjennom hele julen. Hvorfor ikke hive seg rundt å bake et slag eller to til romjulen? Det er jo så godt og ikke minst lett! Jeg lagde en hel del her forleden, og de ble rett og slett knallgode synes jeg. Gjør det med noen du er glad i, så blir det ekstra koselig! Oppskriften har jeg lånt fra Tine med en liten vri, og den bruker jeg gledelig igjen! Ideer til former finner du på YouTube.



I n g r e d i e n s e r

50g gjær, 5dl helmelk, 150 g margarin, 1 ss mors luftigere bakst, 1g Safran (eller 1 ts gurkemeie)
2-3 ts kardemomme, ca. 13 dl hvetemel, 160 g sukker, ½ ts salt

Lussekatter

· Slik gjør du ·

1. Smelt smør og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken. 2. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter. 3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter – her setter bare fantasien grenser! 4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne! Nyyyt lussekattene og kos dere ♥

Previous Post
Next Post

5 thoughts on “Lussekatter

Comments are closed.